Site Loader

Sałatki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich fanów smacznych oraz nieco dietetycznych propozycji kulinarnych. Niezależnie od tego jakich warzyw lub nawet owoców użyjemy – wielobarwna kompozycja złożona z chrupiących i soczystych roślin z dodatkiem kilku kropel oliwy lub sałatkowego dressingu przypadnie do gustu niemal każdemu! Poznaj 3 przepisy na sałatki, które znajdziesz w najlepszych restauracjach! Zaznaj profesjonalnej kuchni w zaciszu własnej jadalni.

Sałatka z wątróbką drobiową plus szpinak, rukola, pistacje i żurawina

Ten niezwykle ciekawy wariant sałatki jest często oferowany w restauracjach. Aby przygotować taką propozycję wystarczy przygotować pistacje z www.bee.pl, umyć szpinak, rukolę i ułożyć je na dużej misie lub talerzu. Podsmażoną wątróbkę kroimy na plastry lub układamy w większych kawałkach. Następnie dodajemy czerwoną cebulę, pokrojoną paprykę i według uznania pomidory lub grillowaną cukinię. Całość posypujemy żurawiną i pistacjami. Sos w takiej wersji to najczęściej czosnkowa oliwa lub malinowy vinegret.

Sałatka z kozim serem w cieście filo, sałatą frizzy, figami i zieloną fasolką

Ten wariant wymaga wcześniejszego zawinicia koziego sera w greckie ciasto filo i zapieczenia do w piecu aż do uzyskania rumianego koloru naszej koperty. Podczas zapiekania układamy na talerzu umytą sałatę frizzy, ciepłą zieloną fasolkę szparagową oraz gorący ser z pieca i pokrojone na ćwiartki świeże figi. Wierzch przyozdabiamy także orzechami włsokimi i galaretką z porzeczki. Sos użyty do sałatki to w zależności od gustu: oliwa z solą i pieprzem lub vinegret na bazie musztardy.

Sałatka wegetariańska z grillowanymi warzywami jesiennymi

Do jej przygotowania potrzebujemy umytej mieszanki sałat, którą układamy na talerzu. Wierzch sałatki przykrywamy grillowanymi paskami cukinii, bakłażana oraz kawałkami papryki i cebulą. Paski cukinii i bakłarzana formujemy na kształt estetycznych “rurek” i stawiamy pionowo. Paprykę także umieszczamy w estetyczny sposób, a całość polewamy sosem czosnkowym na bazie jogurtu, majonezu i świeżego czosnku siekanego lub przeciśniętego przez praskę.

Wszystkie wyżej wymienione sałatki są zaczerpnięte z profesjonalnych przepisów praktykowanych w dobrych i renomowanuch restauracjach. Można je jednak modyfikować i zmieniać składniki. W sałatkach wegetariańskich można dodać kurczaka, a zamiast sera koziego użyć camembert. Zmieniać można także rodzaje orzechów, bakalii oraz warzyw używanych do dekoracji. Jeśli bardziej odpowieda Ci sos czosnkowy niż vinegret – nic nie stoi na przeszkodzie aby go użyć w wybranym przepisie. Sałatki to dania idealnie kształtujące kreatywność!

Obraz stockking - pl.freepik.com

Zuzanna